Interview

Soms snap ik niets meer van de handel

In 1973 zijn wij met onze rijdende winkel begonnen. We moesten dus naar de bank voor geld; omdat we een eigen huis mét overwaarde hadden konden we dat gelukkig vrij makkelijk krijgen. Ons huis hadden we drie jaar eerder gekocht, en mijn ouders (die een eigen huis hadden) hebben borg gestaan.

Even doorspoelen naar een jaar of zes later. We hebben de winkelwagen verkocht, en voor dat geld een bestelbus aangeschaft. Ook bij de bank kregen ze daar lucht van, en prompt belde de directeur mij op voor een afspraak. Of ik wel wist dat het helemaal niet kon, wat ik gedaan had? Een winkelwagen verkopen en er een bestelbus voor terugkopen, wat mij betreft voldeed ik gewoon aan mijn verplichtingen. De bankdirecteur dacht daar anders over. Enfin; later ben ik naar een andere bank gegaan.

‘Anno 2018 is dat blijkbaar anders’

Nu las ik laatst over HelloFresh, een bedrijf dat maaltijdboxen online verkoopt en bezorgt. Dat gaat ontzettend goed, hun omzet stijgt jaarlijks en inmiddels hebben ze een omzet van maar liefst 435 miljoen. Hun verlies groeide echter ook: van 52,9 naar 56,7 miljoen. Toch zijn ze van plan om naar de beurs te gaan, en de beurswaarde wordt geschat op 1,5 tot 2 miljard (!) euro.

Zo zijn er nog veel meer bedrijven die wel blijven investeren en blijven groeien, maar geen winst maken. Vroeger moesten we elk jaar onze cijfers laten zien aan de bank, en meestal werd je dan op je vingers getikt. ‘Let daar op’, ‘dit moet beter’ en ga zo maar door. En, er moest winst gemaakt worden! Anders kon je tenslotte niet aan je verplichtingen van rente en aflossingen voldoen.

Anno 2018 is dat blijkbaar anders.. U begrijpt: soms snap ik niets meer van de handel!

Herman van Eck