Nieuws

Commissie Vitaal pakt leegstand IJsselsteinse binnenstad aan

Vorig jaar werd binnen de bedrijfsinvesteringszone (BIZ) binnenstad de commissie Vitaal opgericht. Met als doel: de leegstand terugdringen en het aanzien van de binnenstad op peil te houden.

Veelgehoorde opmerking over de binnenstad:  “De leegstand is dramatisch, het dieptepunt is bereikt, maar dat gaat veranderen. Het kan alleen nog maar beter worden”, aldus Frits Mulder, lid van de commissie Vitaal.

De afgelopen maanden is een aantal winkels door omstandigheden – verhuizing, pensioen, geen opvolging – gesloten. De totale leegstand is wel onder het gemiddelde van vergelijkbare steden, zoals Amersfoort en Zeist. Daar is de leegstand meer dan vijftien procent; in IJsselstein nog geen tien procent en onder het landelijk gemiddelde. Die tien procent gaat de commissie aanpakken.

‘We hebben contact gezocht met de gemeente, die graag wil meewerken om de leegstand te bestrijden, onder andere door bestemmingsplannen snel aan te passen. ‘Daarnaast willen we een basis leggen. Daarom hebben we een database ontwikkeld van lege panden, oppervlakte, prijs per vierkante meter en pandeigenaar. En we hebben een wensenlijst met winkels we graag in de binnenstad erbij willen hebben.

De visie van de commissie: Eerst de basis op orde en dan – tegen de landelijke stroom in – op zoek naar leuke speciaalzaakjes onder het motto:  Wees sociaal en koop lokaal!