Zwarte Piet

COLUMN Herman van Eck

Het is alweer even geleden, maar wat was de zwarte piet discussie weer heftig afgelopen jaar. Er komen toch steeds meer gemeenten waar de echte zwarte piet wordt afgeschaft na de vele discussies.

Voor mij is het onbegrijpelijk dat een hele kleine groep raddraaiers zoveel media aandacht naar zich toe weet te trekken. Volgens hen is het grote probleem met zwarte piet de vergelijking met de slavernij van vroeger, maar als je het mij vraagt gaat die vergelijking niet op. Als ik denk aan slavernij, dan denk ik aan de plaatjes die we vroeger op school zagen: donkere mensen die met kettingen aan elkaar vast zaten en geslagen werden als ze niet luisterden. Wat ben ik blij dat dat tot het verleden behoort!

Dan terug naar zwarte piet. Ik heb vroeger ook voor piet gespeeld, compleet met rode lippen, pikzwarte schmink en gouden oorringen. Met zakken pepernoten naar scholen, naar mensen thuis, de stad in. We hadden ook nog een roe, om af en toe de lastige kinderen van je af te slaan. Ze trokken de zakken pepernoten soms gewoon uit je handen! Nu vraag ik u: heeft u wel eens een slaaf gezien met gouden oorbellen, rode lippen en ook nog eens een roe waar ze mee konden meppen? Het lijkt me van niet. Precies de reden waarom de vergelijking tussen zwarte piet en slavernij wat mij betreft echt niet op gaat.

In november vorig jaar zat voor de buis en zag ik een reportage over mensenhandel in Libië, daar worden echt nog Afrikanen verkocht voor veel geld. De verslaggever van CNN noemde het moderne slavernij, waarbij mensen als paarden verhandeld worden. Donkere mensen die andere donkere mensen verkopen, en dat anno 2017!

Wat mij betreft laten we zwarte piet in 2018 lekker met rust. Laat dat het kinderfeest zijn wat het altijd is geweest. En tegen de raddraaiers zou ik willen zeggen; aan de slavernij van vroeger kunnen we helaas niets meer veranderen. Maak je liever druk om de moderne slavernij, zoals dit op de wereld nog steeds plaats vindt, anno nu!


Herman van Eck sr. is eigenaar van Heveck Vriesvers BV en sinds 1973 ondernemer in Nieuwegein.

herman@heveck.nl (mailto:herman@heveck.nl)
06 53 49 96 66

Herman van Eck Herman van Eck